Is twijfel normaal?

Is twijfelen slecht of niet?

Is twijfel normaal? Iedereen twijfelt wel eens: Moet ik de paarse of bruine bank kopen? Of is het verstandig om van baan te verwisselen? Neem ik een broodje vis of ham? Had ik die grote tv wel moeten kopen? Dit zijn allemaal normale twijfels. Op het moment dat je beslissingen uit de weg gaat en als je overal aan gaat twijfelen dan wordt het vervelend.

Hoe komt het dat je twijfelt?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Daarnaast is het zo dat twijfel niet persé negatief hoeft te zijn. Soms kan het juist ook relativeren. Er kunnen verschillende zaken meespelen waardoor je twijfelt:

  • Als twijfelaar draaien je radertjes in je hoofd overuren en zijn er héél véél andere manieren die zouden kunnen. je hebt verleerd om op eigen gevoel en intuïtie te vertrouwen.
  • Er kan verwarring en twijfel ontstaan doordat je het zicht op jouw behoefte bent kwijtgeraakt.
  • Je legt teveel focus  op de wensen van in plaats van wat jouw wensen zijn.
  • Je onderschat of ziet je eigen talenten en kwaliteiten niet.
  • Je bent niet overtuigd, waardoor je het gevoel krijgt dat er iets niet klopt.
  • Je wil zekerheden die er niet zijn, je wil complete controle over de consequenties (dat kan meestal niet)
  • Het is je niet geleerd om zelf keuzes te maken waardoor je bevestiging van anderen nodig bent.
  • Je perfectionisme zit in de weg, angst om fouten te maken.
Is twijfel normaal?

De positieve kant van twijfelen

Twijfelen wordt vaak alleen maar als negatief gezien. Het kan ook zeker een functie hebben waardoor je twijfelen ook als positief kan ervaren. Zolang je niet overal over twijfelt of gewoonweg geen beslissingen neemt.

Een positieve kant is dat het een intuïtieve rem kan zijn. Als je op rationele gronden al tot een keuze bent gekomen dan kan het soms zijn dat je intuïtieve rem zeg;  “niet aan beginnen”. Het kan je bewust maken dat er misschien nog een andere keuze is. Je twijfelt tussen twee keuzes terwijl er misschien nog een andere keuze is die je niet hebt meegenomen in je beslissing.

Het kan een signaalfunctie zijn om te voorkomen dat je in valkuil stapt. De uitspraak “bij twijfel niet doen” komt natuurlijk wel ergens vandaan. En als laatste geeft het verdieping.  Door twijfel kun je allerlei argumenten krijgen van de mensen om je heen waarom je het wel of niet zou moeten doen. Hierdoor kun je juist overtuigd raken van de keuze die je wil maken.

De minder positieve kant van twijfel

Twijfel wordt uitgelegd als gebrek aan daadkracht en gebrek aan eigenwaarde. Zoals ik benoemde kan twijfel positief zijn alleen zien we dat vaak niet. Maar er is ook ongezonde twijfel.

Je kunt er in blijven hangen. Dat je uiteindelijk geen beslissing neemt. (al is dat uiteindelijk ook een beslissing)

Je twijfelt omdat je luistert naar anderen in plaats van wat jij wilt. Verwachtingen en het keurslijf waar je aan zou moeten voldoen.  

Je twijfelt omdat je jezelf dingen aanpraat die je zou moeten kunnen terwijl het voor jou eigenlijk niet zo belangrijk is

Je twijfelt aan jezelf door iets groter of kleiner te maken dan het is.

Je focust je teveel op wat je mist in plaats van wat je hebt.

Je wilt dingen die niet aansluiten bij jouw behoeften

Waar twijfel jij over?

Twijfel jij over meer dagelijkse beslommeringen zoals: Heb ik huis wel op slot gedaan? Eet ik pizza of een maaltijdsalade?, Welke kleur blouse doe ik morgen aan? Twijfel over niet hele “belangrijke” zaken.

Je kunt ook twijfelen over zaken die je leven meer beïnvloeden. Moet ik van baan verwisselen? Laat ik mij omscholen? Koop ik een groter huis? Dit zijn zaken die een grotere invloed op je leven kunnen hebben.

Of twijfel je vaak aan jezelf?  Dan komt onzekerheid ook om de hoek. Dat maakt het vaak nog vervelender. Of niet? Uiteindelijk is twijfel: niet weten. Als je het niet weet dan kun je het van allerlei kanten bekijken. En in principe is hier ook niets mis mee. Je neemt je beslissing weloverwogen. Je bent niet impulsief.

Neem je beslissingen nu niet of twijfel je heel erg aan jezelf dan kan dit ook een andere oorzaak hebben

Je twijfelt over iets wat ook niet bij je past

Je hebt het idee dat je aan een verwachtingspatroon moet voldoen en dat is je leidraad geworden

Je hebt het idee dat als je het niet doet je iemand teleurstelt

Je hebt een ideaalplaatje in je hoofd die totaal niet realistisch is

Je eigenwaarde zit op een erg laag punt

Je durft niet te vertrouwen op je intuïtie

Zelftwijfel en onzekerheid zijn vergelijkbaar. Wees je bewust van je kwetsbaarheid en ga op zoek naar jouw talenten. Ontdek wat je waard bent.

Moet je twijfel uit je leven verbannen?

Twijfelaars hebben het vaak het gevoel van dat ze niet genoeg lef hebben. Maar is dat ook zo? Ik denk juist dat twijfel je kan helpen om betere keuzes te maken. Je uitdaagt om te kijken naar andere mogelijkheden.

Twijfel kan een signaal. Als je twijfelt of die baan wel bij jouw past dan kan het zijn dat je voldoet aan iemand anders zijn verwachtingen of dat jij jezelf onderschat.

Twijfel je over het zin van je bestaan en maakt het je somber  dan is het je wake up call en is het aan jou om je leven zinvol te maken.

Twijfel over jouw  toekomst?  Is jouw plaatje met verwachtingen misschien zo star is dat er maar één weg. Waardoor je al andere mogelijkheden niet meer ziet.

 Dus moet je twijfel uit je leven verbannen: Nee niet persé. Ga eens op onderzoek uit wat twijfel jouw wil vertellen en zie het eens als positief.

Sla je door in besluiteloosheid en blijf je maar keuzes afwegen en nieuwe keuzes erbij zoeken dan kan het een vervelende vorm aan nemen. Dan kan het zijn dat je ver verwijderd bent van je inuïtie en je hier niet meer op durft te vertrouwen of je zelfwaarde zo laag is dat je gewoonweg geen keuze durft te maken.

Dan praat ik er graag een keer met je over om te kijken wat het nu precies is waar jij over twijfelt.

Wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste blog of video, meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief