Nee Zeggen is Ja tegen jezelf

Nee zeggen is Ja zeggen tegen jezelf

Nee zeggen is voor sommige vrouwen een behoorlijke uitdaging. Het gevoel dat je altijd moet klaarstaan voor de ander en  aardig gevonden wil worden is van grote invloed. Hoe zou ik dat kunnen veranderen? 

Op het moment dat jij overal ja op zegt dan overlaad jij jezelf met werk of activiteiten of zaken die eigenlijk niet bij je horen en dat geeft vaak een hoge stresslevel.

Waarom is het zo lastig om Nee te zeggen 

Het heeft vaak te maken met zelfliefde en zelfzorg. Als je niet genoeg overtuigd ben van jezelf, je waarden niet duidelijk hebt, is het lastiger grenzen stellen. Daarnaast kan het te maken hebben met de  opvoeding en dan vooral mijn generatie.(ja, mijn generatie whaa geboren in 1973) Ik merk dat bij mijn kinderen er al een hele andere mentaliteit in zit. Ik ben vooral opgevoed met: Je moet wel voor een ander klaar staan anders ben je egoïstisch. Hard werken vooral niet lui zijn en zelfliefde wat is dat nu voor gezeur.

Nee zeggen

Is het dan zo erg dat je geen NEE kan zeggen?

Of het erg is dat is uiteindelijk iets wat jij bepaalt of ervaart. Overal ja op zeggen kan uitmonden in overspannenheid, een burn out of misschien zelfs wel een depressie. Dit heeft te maken met het feit als je Ja zegt tegen de ander, zeg je NEE tegen jezelf. Dat is prima als er ook maar genoeg JA voor jezelf overblijft.

 Wat je ziet is dat door je grenzen niet te stellen je meer doet dan je eigenlijk wil, je taken op je neemt die niet jouw verantwoordelijkheid zijn, je mensen om je heen verzamelt die gemakkelijker over je heen lopen omdat jij je grenzen niet bewaakt. Tja en dan gaat het ten koste van jou. Stresslevel wordt hoger en voor je het weet loop je volledig vast.

Het is  niet voor niets dat ze in  het vliegtuig zeggen, eerst zelf het mond- zuurstof kapje opzetten en dan pas een andere helpen. Nou, dat is eigenlijk hier ook mee,  wees  goed voor jezelf en duidelijk. Dus stel duidelijke grenzen voor jezelf, zodat jij weet: hier moet ik nee op zeggen anders wordt het teveel of het komt mij niet uit. Je zorgt dan voor jezelf.

Hoe zeg ik gemakkelijker NEE?

Het begint met bewust worden. Ervaar je dat je te vaak Ja zegt terwijl je nee wil zeggen. Ontstaan er hierdoor situaties wat je eigenlijk liever anders had gezien. Zijn er bepaalde personen bij wie het lastiger is om nee te zeggen en waarom is dat lastiger. Vooral in werksituaties kan het te maken hebben met machtspositie. Diegene die boven je staat, kun je niet weigeren. In de privésituatie kan het ook te maken hebben met dat je bang bent om niet aardig gevonden te worden. Je minder voelen dan de ander. Negatieve gedachten, je innerlijke criticus kunnen hier een grote rol in spelen.

Als je bewust bent van de valkuil van te vaak ja zeggen dan komt de volgende stap.

  • Ga jouw grenzen bepalen.
  • Wat zijn jouw verantwoordelijkheden
  • Welke verantwoordelijkheden liggen bij de ander
  • Ga aan de slag met zelfliefde, hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen

Op het moment dat je dat duidelijk hebt en iemand vraagt iets van jou? Dan kun je ook gewoon gemakkelijker nee zeggen. Door de grenzen die je voor jezelf gesteld hebt, weet je inmiddels hier moet ik niet overheen gaan.

Ik vind het lastig om daadwerkelijk NEE te zeggen

Vind je het nou lastig om gewoon nee te zeggen? Dan heb ik 4 zinnen die je kan inzetten om op een andere manier nee te zeggen. Je zegt dan niet keihard NEE.  Zo kan het gemakkelijker zijn om voor jezelf te kiezen.

 De vier zinnen die je kunt gebruiken zijn;

  1. Ik zou graag willen, maar…..
  2. Laat mij er heel even over nadenken
  3. Ik ben niet de juiste persoon ervoor
  4. Het is niet zo’n goed moment

Conclusie

Belangrijke stappen, word je bewust, bepaal je waarden, stel je grenzen en ga daar in principe niet overheen. Waarom heb je het meer bij de ene persoon dan bij de andere. Wie zijn verantwoording is het.

Vind je het lastig om direct Nee te zeggen dan kun je één van de zinnen inzetten en  als ze er dan op terugkomen dan zeg je nee, je hebt de aanzet al gegeven dat je het niet zou willen doen

Doe je voordeel hier mee, probeer het eens uit.   Als je bewust bent van het feit dat je eigenlijk gewoon niet goed voor jezelf zorgt, kan het misschien ook bijdragen aan jouw gevoel als je nee zegt, want je bent uiteindelijk zelf het belangrijkste en dat is geen egoïsme. Het is zelfzorg en liefde voor jezelf. Je bent nog steeds een heel aardig, betrokken en liefdevol persoon als je grenzen stelt. Vergeet dat niet.

Heb je hier hulp bij nodig, vind je het lastig om je grenzen te bepalen. Dan kan een coaching gesprek veel duidelijkheid bieden. Neem dan contact op 06-2413972 of stuur een mail naar sandra@sandravanderhooft.