Je accu opladen

Je accu opladen, hoe dan!

Een mens is toch eigenlijk net als een accu. Je moet het wel zo nu en dan even opladen anders komt dat niet goed en onze mobiele telefoon hebben we altijd wel het stekkertje ingeplugd om te zorgen dat de accu vol blijft. Maar doe je dat ook bij jezelf?

 Zorg jij dat je accu vol blijft dat je een energielevel hoog is. Want als onze energie liggen level laag is, dan voel je je futloos, heb je te weinig energie om je voornemens vol te houden, op de bank hangen en Netflix kijken wordt heel aantrekkelijk en negativiteit heeft meer invloed op je. Je kan het allemaal niet zo goed aan. De balans in draagkracht en draaglast is ontwricht.

Op het moment dat je je energielevel op peil hebt, dan zie je dat je fit bent dat je in balans bent, dat je het gevoel hebt dat je de hele wereld aankan dus dat kan zo’n megagroot verschil maken.

Hoe laad je jezelf nou eigenlijk op? Hoe zorg je ervoor dat jouw batterij niet helemaal leegloopt. 

Een goede nachtrust

Een goede nachtrust is heel belangrijk.  Zorg dat je genoeg slaap krijgt en met name de diepe slaap, voor de een is dat zes uur en voor de ander acht uur per nacht. Ga op onderzoek uit als je nog niet van jezelf weet hoeveel slaap jij nodig bent.  

Ga dan zoveel mogelijk om ongeveer dezelfde tijd op bed en in de ochtend op dezelfde tijd opstaan.  Je zult merken dat je door het patroon vast te houden je fitter gaat voelen.

energielevel verhogen

Ritme volgen

We zijn niet allemaal gelijk (gelukkig maar). De een is een ochtendmens en de ander een avondmens.

Volg die ritme! Als je een ochtendmens bent, zorg dan dat je de meest energie slurpende dingen in de ochtend doet en dat je in de avond wat rustiger aan kan doen en op tijd op bed kan. Voor de avondmens geldt het dan andersom. Kijk of je daar aanpassingen in kan maken, maak gebruik van je ritme.

Ontspannen

Ontspanning ook belangrijk, zorg ervoor dat je genoeg ontspanning krijgt. Dit kan met bijv., een heerlijke massage of een meditatie. Hou je daar niet van dan kan op de bank met een kopje thee en even niets doen ook een heerlijk ontspannen gevoel geven. Of ga eens een boek lezen in plaats van tv kijken of op je telefoon scrollen.  Of ga wandelen dan heb je ook direct je beweging gehad.

Een simpele manier kan ook zijn dat je regelmatig een drie minuten adempauze doet. Je gaat dan heel bewust ademen. Eerst even voelen, hoe voelt je lichaam, dan twee minuten bewust een diepe ademhaling en afsluiten met hoe voelt je lichaam nu. Hier kun je een begeleide 3 minuten adempauze vinden.

Zorg ervoor dat je regelmatig een moment van rust pakt.

Kom in beweging

Bewegen draagt ook zeker bij aan het opladen van je accu. Hoe fitter je lichaam hoe meer energie je hebt. Zorg dus dat je regelmatig beweegt en de één vindt sporten helemaal geweldig. Er zijn ook mensen die zeggen: nou ja, ik sporten, ik haak af. Nou, prima, weet je, het hoeft niet altijd direct sporten zijn.

Het kan ook zijn dat je een keer vaker een wandeling maakt, dat je niet de auto pakt, maar dat je de fiets pakt, dat je niet met de lift gaat maar met de trap of dat je thuis even lekker swingt op een heerlijk muziekje. Zet een super swingend muziekje op en dans er op los. Zorg dat je een manier vindt die bij je past dan is bewegen leuk. En ga je het ook daadwerkelijk doen.

Plezier

Heb je plezier in je leven. Geeft je baan je voldoening, heb je leuke mensen om je heen?

We zijn een groot delen van ons leven met ons werk bezig. Dat maakt dat het dus belangrijk is dat je een baan hebt waar jij je passie in kwijt kan of in ieder geval veel plezier aan beleeft. Dus als je merkt dat je in een baan zit, die energie slurpt, misschien, is het goed om op onderzoek uit te gaan of je iets anders gaat doen of in je baan veranderingen aanbrengt waardoor je meer plezier hebt.

Hoe is het met de mensen om je heen. Je vrienden en familie. Zijn er mensen in je intieme kring die energie slurpen.  Kun je daar verandering in aanbrengen. Je omgeving is heel bepalend in je leven. Als je geen energie krijgt van de mensen om je heen, geen positieve input dan is het misschien tijd om bij jezelf te rade te gaan. Of dat de mensen zijn die je om je heen wilt hebben.

Water

Veel drinken. Komen we weer op dat waterverhaal? Is een inkoppertje waarschijnlijk, want dat hoor je natuurlijk heel vaak. En ja, het is een belangrijk onderdeel!

Zorg dat je voldoende vocht krijgt, met name water. Water voert je afvalstoffen af en zorgt ervoor dat je lichaam reinigt. Als je koffie, frisdrank of andere dranken neem dat krijg je naast vocht weer veel stoffen binnen die ook weer afgevoerd moeten worden. Dus dat schiet niet echt op en natuurlijk is het goed als je zo nu en dan koffiedrinkt en natuurlijk is het prima als je wat anders dringt allemaal prima, maar zorg ook dat je voldoende water krijgen.

Vind je water nou niet zo lekker, dan kun je daar wat citroen in doen, komkommer of munt aan toevoegen, waardoor je het water net even een ander smaakje krijgt en jij het lekkerder vindt en meer water gaat drinken.

Gezond eten

Als je veel suikers en veel bewerkt voedsel tot je neemt dan krijg je te veel zout en geraffineerde suikers binnen. Dit kan een behoorlijke weerslag op je energie hebben.  

Met name ’s middags als je wat inkakt dan heb je juist de neiging om wat suikerrijks tot je te nemen met het gevolg dat je je helemaal hyper voelt en daarna dipt omdat suiker een korte energie piek geeft. Je zou dan weer iets suikerrijks moeten eten om je energiek te voelen Dus dat werkt niet echt.

Kijk eens of je daarin iets kan veranderen. Misschien eet je al heel gezond, maar het kan ook zijn dat je denkt: ja, ik zou misschien wat meer… Ga eens op onderzoek uit. Hoe kun je zorgen dat je daar misschien nog wat meer energie uit haalt? Vezelrijke voeding, genoeg fruit en groente en minder toegevoegde suikers en kant en klaar maaltijden.

Schermtijd

Dat is een lastige of toch niet?  We zitten toch eigenlijk gemiddeld genomen behoorlijk lang op onze telefoon of achter de laptop of computer. Zorg voor afwisseling.  Elk uur, zet een wekkertje desnoods dat je elk uur in beweging komt, er even achter weg, haal een beetje drinken. Ga naar het toilet of loop gewoon even een stukje of ga wandelen op de plaats of doe een paar oefeningen. Elk uur in beweging zorgt ervoor dat je even van het scherm verwijderd bent, maar ook je lichaam beweegt zodat je energie en bloedsomloop weer gaat stromen. Je zult merken dat je energieker bent als je dat doet en je beter kan focussen.

Zoals je ziet kun je zelf behoorlijk veel invloed op je energielevel hebben. Probeer een aantal dingen te integreren in je dagelijkse leven en kijk wat het voor je doet.