Je minderwaardig voelen

Je minderwaardig voelen!

Voel jij je wel eens minderwaardig? Maak jij jezelf kleiner? Vind jij dat je niet slim genoeg bent of dat de ander meer succes heeft? Het komt veel voor dat men zich minderwaardig voelt bij een ander

Waarom?

 Minderwaardig voelen heeft vooral te maken met je zelfbeeld. Negatieve gedachten spelen daar ook een hele grote rol in. Want wat gebeurt er nou eigenlijk? Als je naast iemand staat en jij voelt je minderwaardig ten op zicht van die persoon, wat gebeurt er dan eigenlijk in je hoofd? Welke gedachten spoken er door je hoofd? Praat je tegen jezelf: Moet je kijken wat die heeft bereikt, moet je kijken wat die allemaal kan? Ik heb helemaal niets bereikt. Ik heb geen studie gevolgd enz. Of zijn de gedachten meer in de trant van; Wat tof dat diegene een goed lopend bedrijf heeft opgebouwd of die heeft een interessante studie afgerond. Welke gedachten spelen er bij jou?

En kloppen die gedachten. Is het waar dat jij niets bereikt hebt. Ben je alleen iets waard als je een succesvol bedrijf hebt of een studie hebt afgerond.

Succesvol

Wanneer ben je Succesvol? Uiteindelijk ben je succesvol als jij je doel behaalt hebt. Dit kan op elk vlak zijn. Misschien heb jij wel die baan die ook je hobby is, dat je nooit het gevoel hebt dat je werkt. Heb je een heel fijn huwelijk, ben je leider van een voetbalteam die kampioen wordt, kun jij van iets ouds iets heel moois maken of heb jij een enorme persoonlijke groei doorgemaakt. Succes is voor iedereen verschillend. Maar waar het uiteindelijk om gaat is dat jij net zo belangrijk bent als ieder ander. Jij bent gewoon goed genoeg om wie je bent en hoe je bent.

Want ieder mens is uniek. En ieder mens heeft een gave,  bij de één valt het meer op, is meer naar buiten toe en bij de andere is het meer naar binnen.

Je kleiner maken dan je bent

Maak jij je kleiner dan je bent omdat jij je minderwaardig voelt? Op het moment dat jij je minderwaardig voelt tegenover een ander wat gaat er dan door je heen. Welk gevoel roept het bij je op? Ga eens op onderzoek uit. Dat kun je doen op het moment zelf of achteraf.

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat voel ik nu?
 • Wat maakt dat ik mij zo gedraag?
 • Is het iets wat de ander doet of zegt?
 • Is het nodig dat ik mij zo voel?
 • Wat kan ik doen om mij niet zo te voelen?

 

minderwaardig voelen

Zelfbeeld

Als jij bovenstaande vragen hebt beantwoord op het moment dat je het minderwaardig gevoel krijgt, dan kom je tot de conclusie dat het bij jou ligt en niet bij de ander.

Het heeft te maken hoe jij over jezelf denkt en jezelf ziet. Blijkbaar vind jij dat de ander “beter” is dan jij. Dat is interessant om uit te zoeken. Wat is er dan beter, mooier, succesvoller aan die ander. En wie bepaalt dat, jij of iemand anders?

Hoe zorg je nu dat je zelfbeeld positiever wordt;

 • Zeg eens elke dag als je voor de spiegel tegen jezelf: We gaan ervoor vandaag, Ik ben mooi, ik ben goed genoeg
 • Onderneem elke dag iets nieuws, een nieuw recept maken, een andere route nemen, ga een nieuwe uitdaging aan. Hiermee kweek je zelfvertrouwen en ga jij je beter over jezelf voelen
 • Schrijf elke dag drie dingen op die positief waren maakt niet uit hoe groot of klein het is
 • Maak een lijst met alles wat je bereikt hebt qua opleidingen, werk, hobby en privé
 • Geef je een compliment als je iets hebt afgemaakt of gelukt is
 • Leer je lijf accepteren zoals het is, ook de delen waar je niet tevreden over bent
 • Accepteer een compliment met een bedankje, neem het compliment aan
 • Vergroot je zelfvertrouwen, geef je wel de tijd om je zelfvertrouwen te vergroten. Een coach kan je hierbij ondersteunen.
 • Straal zelfvertrouwen uit door oogcontact te maken, een praatje te maken met een onbekende, loop rechtop, glimlach naar iemand, onderzoek wat er gebeurt
 • Erken je angst, iedereen heeft angsten, bang om te falen, voor het onbekende, om fouten te maken. Ga op onderzoek uit naar jouw angsten en accepteer ze.
 • Je zult ervaren als je zelfbeeld positiever is jij je minder minderwaardig gaat voelen.


Durf jezelf te laten zien. Durf jezelf geweldig te voelen. Iedereen heeft het vermogen om een vervuld leven te leiden. Verstop je niet, jij bent het waard om te “shinen”.